Haal adem!

Wanneer je honger hebt en je leven soms verstikkend of benauwend kan voelen, dan helpt het om te beginnen met ademhalen. In principe doe je dat sowieso wel, maar wanneer je bewust wordt van de lucht die naar binnenstroomt, dan kan dat ook figuurlijk lucht geven.

[ld_video]

Ik voelde me jarenlang niet écht verzadigt. Terwijl ik mijn vruchten aan het poetsen was en mezelf probeerde te veranderen had ik vooral last van honger. Ik had honger naar stilte, honger naar geluk, honger naar vrede, honger naar ontspanning. Maar ook honger naar erkenning, honger naar liefde, honger naar steun, etc. Naast de honger kreeg ik ook ademnood. Ik raakte benauwd van alle twijfels en vragen. Het was verstikkend om steeds al die negativiteit rondom mij te horen (of denken te horen).

Ik kreeg voeding via een vervuilde bron binnen, maar ook voeding via de wortels van andere mensen die van alles tegen mij zeiden (of over mij dachten) én ik had ook wortels in verkeerde aarde staan. Daardoor voelde ik mij onverzadigd, voelde ik me benauwd en soms twijfelachtig in mijn leven.

  • Doe de drie thema’s die bij deze module horen.

Aandacht
Voeding (zelfzorg) – Stilte

Aandacht
Voeding (zelfzorg) – Tegenslagen

Tegenslagen helpen je vooruit

Het klinkt misschien gek, maar tegenslagen kunnen je vooruit helpen in het leven. Tenminste…, als je de tegenslagen op een bepaalde manier kunt zien en ontvangen. Het ligt eraan hoe je ermee om gaat en hoe je er mentaal in staat of het jou lukt om ze te gebruiken als ‘katalysator’ in je leven.

[ld_video]

Het zit iedereen wel eens tegen in het leven. Tegenslag hoort er ook gewoon bij. We zullen ermee moeten leren omgaan. In dit thema gaan we kijken naar hoe je met tegenslagen kunt omgaan en hoe je ze soms ook kunt inzetten.

Aandacht
Voeding (zelfzorg) – Energie

Emmer over laten lopen

Vanuit een eerder thema weet je dat er zowel mentale als fysieke energie in je energie-emmer kan komen. Fysieke energie is alsof er water in je emmer komt (wat door elk klein gaatje weg kan sijpelen) en mentale energie is als een soort verdikkingsmiddel dat ervoor zorg dat de inhoud van de emmer een dikkere substantie wordt waardoor het minder goed door de kleine gaatjes kan weglekken.

Als je iets doet wat jij heel erg leuk vind om te doen dan vult je emmer zicht met mentale energie (verdikkingsmiddel) en wordt de substantie in de emmer dus dikker. Tegelijkertijd doe je een activiteit die dus fysiek wel energie kost, ook al vind je het wel heel leuk. De kraan onderaan je emmer staat dus wel open, zodat de energie naar je lichaam gaat om de activiteit te kunnen uitvoeren. Je energie lekt alleen niet weg door de lekkages in de emmer, want onze emmer heeft nu eenmaal gaten waardoor onze energie weglekt. Als je iets doet wat je helemaal niet zo leuk vind dan komt er geen verdikkingsmiddel je emmer in en blijft de inhoud waterig en lekt zo door de gaatjes heen weg.

Je merkt in het dagelijkse leven dat als je iets doet wat je leuk vind je iets veel langer kunt volhouden dan wanneer je iets doet wat je helemaal niet leuk vindt. Maar ook als je iets doet wat je leuk vind dan houd het een keer op, ook dan wordt je moe en kun je op een gegeven moment niet meer verder. De energie loopt wat minder snel leeg, maar uiteindelijk raak je helemaal leeg. En je merkt ook dat er soms energie weg kan lekken als je dingen doet die je helemaal niet leuk vindt.

We zijn vooral geneigd om onze kraan steeds open te zetten onderaan de emmer en te geven en te geven… We geven aan anderen en aan onszelf, maar we geven wel steeds…

Wanneer vul jij je emmer? Kun jij je emmer vullen? Kan jouw emmer af en toe overlopen?

[ld_video]

Bankrekening

Je kunt je energieniveau ook vergelijken met een bankrekening. Je krijgt salaris en je geeft geld uit. Het is dus belangrijk dat je elke dag voldoende salaris krijgt om uit te kunnen geven wat je graag wil uitgeven. Overdag geef je geld uit met alle activiteiten die je doet. Als je rekening leeg is dan kom je in het rood te staan als je toch nog activiteiten wil ondernemen. Je mag roodstaan op je rekening, maar je betaald wel extra rente. Je moet dus extra veel rusten om weer boven de 0 te komen.

Elke nacht kun jij je salaris verdienen door goed te slapen. Als je wakker wordt dan zie je dat je salaris wordt bijgeschreven op je rekening. Afhankelijk van de kwaliteit van je nachtrust is dat meer of minder dan normaal. Ook telt het mee of je de afgelopen tijd meer hebt gedaan dan op je rekening stond en of je dus in het rood stond. Als je lichaam nog moet herstellen van activiteiten die je de dagen ervoor hebt gedaan dan krijg je minder salaris.

Het is belangrijk dat je, ook overdag, op tijd gaat rusten. Als je rekening namelijk nog niet leeg is dan levert een kwartier rust meer op dan als je in het rood staat (doordat je rente betaalt). Stel je voor dat een kwartier rusten 5 ‘euro’ oplevert. Op het moment dat je dan nog 5 ‘euro’ op je rekening hebt staan en je rust een kwartiertje uit dan heb je weer 10 ‘euro’. Maar sta je eenmaal in het rood dan moet je rente betalen. Als je 20% rente moet betalen dan levert een kwartier rusten 5 ‘euro’ op – 20% rente is 4 ‘euro’. Sta je eenmaal -5 dan moet je dus een half uur (in plaats van een kwartier) rusten om weer boven de 0 uit te komen.

Acties:

  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema
  • Hoe vul jij jouw energiebankrekening/ jouw energie-emmer?

Aandacht
Aarde (missie) – Roeping

Jouw plek

Er is voor jouw leven één bijzondere plek aarde waarin jij je het beste kunt wortelen. Je bent voor iets in de wieg gelegd, iets dat écht bij jou past. De aarde kan wel bestaan uit  verschillende soorten zand en klei en zo kun jij in je leven meerdere missies hebben. Soms volgen ze elkaar op: als je het één afgerond hebt, start het volgende. En soms starten ze gelijktijdig. Maar ze hebben allemaal wel ergens met elkaar te maken, zoals je verderop in het programma zult ontdekken (bij vrijheid, noodzaak en commitment).

Jouw roeping, of jouw missie zou jouw gedrag moeten voeden. Het is voeding die ervoor zorgt dat jij bepaalde dingen gaat doen. Als je dus niet de juiste roeping of missie nastreeft dan krijg je verkeerde voeding binnen die niet past bij wie jij bent en hoe jij gemaakt bent. Je kruin wordt daar niet gezond van en je gedrag gaat niet kloppen bij wie jij bent. Je moet je kernwaarden verloochenen en voelt je niet helemaal op je plek. Je hebt het gevoel dat er iets niet helemaal klopt in je leven.

Daarom is het belangrijk om je roeping helder te krijgen. Jouw dromen en jouw basis geven daarvoor aanwijzingen! En vandaaruit kun je in de volgende thema’s verder onderzoeken wat nu écht bij jou past, zodat jij je gaat wortelen in de grond van jouw persoonlijke roeping.

Acties voor de komende week:

  • Bekijk de video (duur 3:09)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Aandacht
Aarde (missie) – Basis

Leg de basis

De komende tijd ga je de basis leggen voor jouw missie. Je hebt je dromen ontdekt en kunt nu ontdekken wat vanuit jouw dromen je basis is, zodat je straks je roeping/ missie kunt  gaan beschrijven.

Het is belangrijk dat je voor jezelf gaat ontdekken hoe jij gemaakt bent en waarvoor jij gemaakt bent, zodat je kunt  gaan zijn wie je werkelijk bent en gaan doen wat werkelijk bij je past. Je kunt je als een vis in het water voelen in je leven en vanuit een gezonde basis het maximale uit jezelf halen. Niet om groter en meer te worden of zijn dat je werkelijk bent, maar precies goed, precies perfect.

[ld_video]

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 3:29)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Aandacht
Aarde (missie) – Dromen

Geef dromen bestaansrecht

Zolang iets in je hoofd zit kun je het nog ontkennen en net doen of het er niet is, maar zodra iets bestaansrecht krijgt is het er en bestaat het écht.

[ld_video]

Welke dromen heeft God in jouw hart gelegd? Waar heeft Hij jou voor bedoeld?

Acties voor de komende week:

  • Bekijk de video (duur 3:09)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Aandacht
Wortels (kernwaarden) – commitment

Jouw commitment

Nu je weet wat jouw vrijheid is en waar voor jou de noodzaak ligt is de grote vraag: Waar ga jij je nu écht aan committeren?

Welke kernwaarden committeer jij je aan en welke roeping/ missie is daarbij, op dit moment, écht jouw roeping/ missie?!

[ld_video]

Acties voor de komende week:

  • Bekijk de video (duur 2:42)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Aandacht
Wortels (kernwaarden) – noodzaak

Noodzaak geeft richting

Jouw dromen, de dromen die jij hebt voor jouw leven, kunnen ook een noodzaak creeren om aan de slag te gaan. Als je iets namelijk heel erg graag wil en belangrijk vind dan voel je meer noodzaak om ermee aan de slag te gaan. De factoren die noodzaak creëren liggen in je identiteit (wat vind ik belangrijk en aan welke standaard wil ik als mens voldoen?), obsessie (waardoor ben ik geobsedeerd?), plicht (welke plichten en verplichtingen heb je?) en urgentie (hoe urgent is het eigenlijk?).

[ld_video]

Interne factoren

Je kernwaarden zijn verbonden aan je identiteit en zij geven een noodzaak aan jou om in beweging te komen. Je identiteit is een interne noodzaak. Niemand anders vraagt je om te doen wat belangrijk is voor jezelf, dan jijzelf. Jij bent zo gemaakt dat je bepaalde dingen belangrijk vind in het leven en dat bepaalde dingen beter bij je passen dan andere dingen.

Ook kun je op bepaalde onderwerpen geobsedeerd raken of over bepaalde processen geobsedeerd zijn. Ook dat is een interne drive, noodzaak, om aan de slag te gaan met iets.

Je kernwaarden zijn dus nauw verbonden met je identiteit en je ‘obsessie’/ interne drive.

Wat droom jij over je kernwaarden/ identiteit en welke obsessie komt terug in jouw dromen? Die dromen geven een noodzaak om de juiste richting op te gaan in je leven!

Externe factoren

Je plicht of ‘de reden dat je leeft’ is een externe factor die noodzaak geeft om in actie te komen in je leven. Als je kiest voor de juiste richting, die bij jou past en waarvoor jij gemaakt bent, dan heb je ook een plicht (en daarmee dus noodzaak) om daarmee aan de slag te gaan.

De ene keer is iets meer urgent dan de andere keer. Als iemand zal sterven als jij niets doet dan is de urgentie super hoog en zul je sneller in actie komen als het bij je past. Maar meestal is in ons leven de urgentie niet zo hoog dat er iemand zal sterven. Toch voel je bij het ene meer urgentie dan bij het ander. Een deadline kan de urgentie verhogen bijvoorbeeld. Soms moet je zelf urgentie zoeken en soms is de urgentie van meet af aan heel duidelijk voor je.

Je kernwaarden blijven altijd hetzelfde, maar kunnen voeding opnemen uit jouw roeping en missie. De voeding uit jouw aarde, de missie, kan steeds anders zijn – want je kunt steeds een andere missie hebben en jouw kernwaarden kunnen die voeding opnemen, zodat het in je kruin (je gedrag) terecht kan komen.

Als één van jouw kernwaarden betrokkenheid is dan kunnen de wortels van betrokkenheid de voeding uit de bodem opnemen van missies als: gastvrouw zijn, coachen, pastorale gesprekken voeren, etc. Je kunt dus meerdere missies hebben (zoals we eerder ook al zagen). Je kunt dan gedrag kiezen waardoor jij deze missies ook kunt uitvoeren. Vaak vinden we het moeilijk om onze missie te vinden, maar onze wortels, onze kernwaarden, kunnen daar dus wel een richting in aangeven. Want als betrokkenheid een kernwaarde is dan zal een eenzaam beroep waarschijnlijk niet jouw roeping/ missie zijn.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur: 4:01)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema

 

Aandacht
Wortels (kernwaarden) – vrijheid

Vrijheid

Hoe kunnen dromen bijdragen aan het leven in vrijheid? Want uiteindelijk gaat het erom dat jij graag wil ervaren in je leven dat je ‘vrij bent’. Dromen zijn daar de basis van, omdat als je gaat doen waarvan jij droomt je een soort ‘rust’ in jezelf kunt gaan ervaren. Die rust geeft dat jij je vrij voelt in je leven.

Maar daarvoor is wel iets nodig. Want zolang het leven voor jou een gevecht blijft en jij gaat ‘vechten’ voor je dromen dan zal jij je niet zo vrij voelen, ook al ben je met je dromen bezig. Het heeft dus ook te maken met ‘ontspannen’ en vanuit de rust aan de slag gaan. Niet teveel te snel willen doen en niet teveel haast hebben. Maar ook niet te weinig haast!

Wel ‘nu’ in actie komen en aan de slag gaan, maar niet hard rennen en ook niet vechten… Daar gaat dit thema over!

[ld_video]

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de onderwerpen en ga aan de slag met je vrijheid. Stop met vechten en najagen!