Helderheid
Wortels (identiteit) – Zelfbeeld

Wie ben jij?

De vraag ‘wie ben ik’ vind ik best moeilijk te beantwoorden. Ik kan van alles invullen bij het antwoord. Van mijn naam tot mijn competenties, valkuilen, talenten, roeping, etc. Maar is dat écht wie ik ben? Ben ik wat ik kan en wat ik niet kan? Ben ik wat ik doe?

Ik heb dat zelf wel heel lang gedacht. Toen ik chronisch ziek werd en op bed kwam te liggen werd mijn identiteit daardoor wel een groot ‘probleem’. Want wie was ik als ik niets deed? Als ik niets kan, ben ik dan nog wel iemand?

Dat is eigenlijk de moeilijkste vraag die we hebben te beantwoorden. Eigenlijk is het niet in woorden te vangen ‘wie je bent’. ‘Je bent gewoon.’ Je identiteit bestaat in ieder geval uit jouw eigenschappen. Eigenschappen zijn de ‘karaktertrekken’ waarmee je geboren bent. Bijvoorbeeld: Ik ben inspirerend en creatief. Of ik nou de rest van mijn leven in bed lig en niets meer kan of in een grot in de woestijn ga zitten ‘zijn’, ik blijf creatief. Ik ben iemand die creatief is. Of ik er nu iets mee doe of niet. Ik ben iemand, ook al schilder en teken ik niet! Bij de eigenschap creativiteit horen verschillende talenten. Ik heb niet het talent voor origami vouwen of de creatieve knipkunst (kirigami), ondanks dat ik wel creatief ben. Ik heb wel talent voor schilderen.

Is het zonde als je je talenten niet gebruikt? Is het zonde als je niet in de ‘doe-modus’ terecht komt? Natuurlijk is het zonde van je talent als je er niets mee ‘doet’! Het gaat er echter om of jij je talent gebruikt om ‘iemand’ te zijn die bepaald wordt door het talent. Of dat je het gebruikt om iemand te ‘zijn’, omdat je talent aan jou gegeven is. Voor je jouw talenten gaat gebruiken is het ontzettend belangrijk dat je eerst ontdekt wie je bent zonder jouw talenten, zonder jouw handelen, zonder wat je doet, zegt en denkt! Pas als je jouw identiteit scherp voor ogen hebt vanuit een ‘zijn-modus’ heb je voldoende basis om op een gezonde manier je talenten te gebruiken, zonder je identiteit eraan op te hangen. Je kunt dan gaan ‘doen’ zonder in de ‘doe-modus’ te belanden. Je gaat handelen van je ‘zijn’.

[ld_video]

Je eigenschappen ontdekken kan een verademing zijn als je vooral gericht bent op je prestaties. Ontdekken wie je bent als je prestaties wegvallen is een uitdaging en geeft rust. Nadat ik deze wijsheid ontdekt had was ik me niet direct bewust van mijn identiteit tijdens slechte dagen. Nog steeds kan ik dagen hebben dat ik niet accepteer dat ik even niets kan en dat ik ook niet goed zie wie ik nog ben. Dat ik me alsnog nutteloos en betekenisloos voel. Die angst voor betekenisloos zijn is de hardnekkigste angst, voor mij en vele anderen, om mee om te gaan. Met betrekking tot angst kennen we een Big Three. Namelijk angst voor: 1. De dood. 2. Eenzaamheid en 3. Betekenisloos zijn.

Veel van wat we uit ‘angst’ doen komt voort uit een angst voor één van deze drie. Angst kan helpend zijn, maar ook een slechte raadgever. Het behoed je voor grote problemen, maar ook voor het nemen van grote kansen! Als we het dan over evenwicht hebben dan is je ‘angst’ ook iets dat ‘in evenwicht’ moet zijn. Angst kan je ervan weerhouden te zijn wie jij echt bent. Het is de kunst om door je angst heen te gaan en te worden/ te zijn wie jij echt bent.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 4:53)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (Identiteit) – Eigenschappen

Ontdek je eigenschappen, talenten en competenties

Aangeboren vs aangeleerd

Eigenschappen en talenten zijn aangeboren. Je krijgt ze mee. Je doet van nature dingen en je handelt van nature op een bepaalde manier. Van nature ben je een leider of een innovator. Van nature ben je harmonieus of analytisch.

Ook je talenten krijg je mee. Je leert makkelijker viool spelen dan schilderen bijvoorbeeld, omdat je meer talent hebt voor viool spelen dan voor schilderen. Je hebt een talent voor rekenen en niet voor taal en dus vind je wiskunde makkelijker om te leren dan Nederlands of Engels.

Je competenties zijn aangeleerd. Je hebt geleerd om te schilderen en bent er ondertussen best goed in. Je hebt heel goed Engels en Spaans leren spreken en je kunt je heel makkelijk redden in Engeland of Spanje.

Als iets niet je talent is moet je er misschien harder voor werken, maar je kunt het alsnog leren en heel goed doen.

Precies dat is de reden dat het op een gegeven moment steeds lastiger wordt om uit elkaar te halen wat je eigenschappen en talenten zijn en wat je competenties zijn. Je bent zo goed geworden in analytisch denken dat het lijkt alsof je ermee bent geboren, maar eigenlijk ben je van nature meer een innovator. Je bent zo goed geworden in schilderen dat het lijkt alsof je er talent voor hebt, maar eigenlijk gaat leren vioolspelen je veel makkelijker af.

Maak het uit? Ja en nee…

Enerzijds is het fijn om te weten met welke eigenschappen je écht geboren bent, want het kost je minder energie als je de dingen doet zoals jij gemaakt bent. Je kunt wel leren analytisch te zijn, maar het zal je meer energie kosten dan creatief denken omdat je eigenlijk van nature een innovator bent. Maar aan de andere kant is het ook zo dat hoe beter je ergens in wordt, hoe minder energie het je zal kosten. Het is dus vooral belangrijk dat je de dingen doet waar je goed in bent en dan het liefst ook de dingen waarvoor jij gemaakt bent. Maar als het onderscheid wat vertroebeld is geraakt: Zolang je er maar goed in bent en het je geen extra energie kost is het niet zo erg.

Maar zodra je merkt dat iets je meer energie kost dan andere dingen: stop ermee! Ga dan op zoek naar waar je dan wel voor in de wieg bent gelegd en laat al je ‘aangeleerde’ eigenschappen en competenties los.

[ld_video]

 

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 5:45)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (Identiteit) – Energievreters

Ontdek je energievreters en stel prioriteiten

Wat kost zoveel energie?

[ld_video]

Je identiteit kan een behoorlijke energievreter zijn. Alleen al omdat je eigenschappen van jezelf ‘niet ok’ kunt vinden en deze afwijst. Dat afwijzen van eigenschappen kost veel energie en het dwingt je in allerlei patronen waar je nu juist niet steeds in wil terugvallen. Jezelf willen veranderen kost dus energie.

Als jij een bruisend persoon bent dan lever je veel energie en zullen mensen in je omgeving je ook ervaren als iemand die hen energie kan geven. Maar zuigende mensen kosten je juist heel veel energie. De vraag is of jij een zuigtablet bent of een bruistablet. Bij dit onderwerp verwijs ik je ook nog naar een leuke blog over bruistabletten en zuigtabletten.

Maar wat vooral heel veel energie kost is ‘dingen doen die je niet moet doen’. Vanuit onze oude patronen en afwijzen van onze eigenschappen zijn we vaak dingen gaan doen die niet bij ons horen. We vinden dat we te perfectionistisch zijn en gaan ons inhouden en doen dingen die niet bij ons passen. We zijn niet meer trouw aan hoe we gemaakt zijn.

Ook is het belangrijk om te kijken naar of je wel voldoende herstelt. Want als je niet voldoende herstelt dan gaat dat je ook steeds weer meer energie kosten. Je komt bij wijze van spreken rood te staan en dat kost je rente.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur: 5:57)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen