Haal adem!

Wanneer je honger hebt en je leven soms verstikkend of benauwend kan voelen, dan helpt het om te beginnen met ademhalen. In principe doe je dat sowieso wel, maar wanneer je bewust wordt van de lucht die naar binnenstroomt, dan kan dat ook figuurlijk lucht geven.

[ld_video]

Ik voelde me jarenlang niet écht verzadigt. Terwijl ik mijn vruchten aan het poetsen was en mezelf probeerde te veranderen had ik vooral last van honger. Ik had honger naar stilte, honger naar geluk, honger naar vrede, honger naar ontspanning. Maar ook honger naar erkenning, honger naar liefde, honger naar steun, etc. Naast de honger kreeg ik ook ademnood. Ik raakte benauwd van alle twijfels en vragen. Het was verstikkend om steeds al die negativiteit rondom mij te horen (of denken te horen).

Ik kreeg voeding via een vervuilde bron binnen, maar ook voeding via de wortels van andere mensen die van alles tegen mij zeiden (of over mij dachten) én ik had ook wortels in verkeerde aarde staan. Daardoor voelde ik mij onverzadigd, voelde ik me benauwd en soms twijfelachtig in mijn leven.

  • Doe de drie thema’s die bij deze module horen.


Stop met veranderen!

Een rigoureuze oproep, maar wel één die je kan helpen. Wanneer je ‘gewoon’ jezelf wil zijn, dan is dat ook juist een oproep om niet te willen veranderen, maar jezelf te blijven: want dat ben je immers al.

[ld_video]

Mij lukt het in ieder geval niet om mijzelf écht te veranderen. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Gelukkig maakt het mij nu niet meer moedeloos. Ik trap nog steeds in mijn valkuilen en patronen, al gebeurt het wel minder vaak dan voorheen, en toch ervaar ik nu meer balans en heb ik het gevoel meer mezelf te zijn. Ik draag voor mijn gevoel meer vrucht en ik heb zelfs het idee dat de vruchten die ik draag gezonder zijn zijn geworden.

  • Doe de drie thema’s die bij deze module horen.

 

Afronding

Je bent aan het einde gekomen van Module 1: Helderheid & Doorbraak.

Deze module is de eerste module van het Persoonlijke Traject: LEEF je eigen leven, dat bestaat uit 4 modules:

  1. Helderheid & Doorbraak
  2. Aandacht & Inzicht
  3. Regie & Daadkracht
  4. Toewijding & Focus

Wat nu?!

Als je alle thema’s en onderwerpen hebt gedaan en daarbij onderaan de knop ‘voltooid’ hebt aangeklikt, dan ziet het systeem dat jij module 1 hebt afgerond en brengt mij daarvan op de hoogte. Het is daarom belangrijk dat jij alle thema’s en onderwerpen als ‘voltooid’ hebt staan.

Op het moment dat jouw laatste thema vrij valt krijg ik ook al een mail om aan te kondigen dat jij bijna aan het einde bent van jouw eerste module.

Als het goed is wordt ik dus door de systemen op de hoogte gebracht dat jij aan het einde van module 1 bent. Je wordt dan door mij handmatig toegevoegd aan module 2 – Aandacht & Doorbraak.

Is het laatste thema al meer dan twee weken geleden vrijgevallen voor jou en heb je nog steeds geen toegang tot module 2? Mail dan even naar [email protected], want dan is er iets mis gegaan ergens en kan ik het alsnog regelen voor jou!

 

 

Helderheid & Doorbraak

Met mildheid vaststellen waar je nu staat in het leven

De bron (inspirator) – Aan welke bron staat jouw leven?

Helderheid over je bron

Het is belangrijk om helder te hebben aan welke bron jij staat in je leven. Wat beïnvloed jouw overtuigingen, identiteit en kernwaarden? Wie of wat heeft invloed op jouw missie/ roeping?

Wie of wat is jouw bron? Waaraan zitten jouw wortels vast? Liggen ze in een ‘bron van levend water’ of zitten ze nog vast aan ervaringen uit je verleden? Worden jouw keuzes nog gevoed door emoties uit je verleden of gebeurtenissen uit je verleden?

Je leven, je boom, ligt aan een bron en het is belangrijk dat je je los kunt maken van je verleden en van anderen en dat je je wortels in een goede bron kunt leggen. Dan is het dus belangrijk om te onderzoeken wat voor jou de juiste bron is.

De wortels (overtuigingen) – Wat geloof jij over jezelf en de wereld?

Doorbraak in je patronen

Als je de bron helder hebt dan is het belangrijk dat je ook helderheid krijgt over de overtuigingen die je hebt en hoe deze overtuigingen bij je zijn gegroeid. Waar ze vandaan komen. Je overtuigingen zijn de wortels van je boom die grotendeels onder de grond zitten en onzichtbaar zijn voor anderen, maar die ook gedeeltelijk af en toe boven de grond uitsteken en wel zichtbaar zijn.

Heb je gezonde wortels aan jouw boom? Ofwel, zijn je overtuigingen gezond of belemmeren ze jou? Hoe gezonder je wortels zijn hoe meer goede voeding zij kunnen opnemen. Een gezonde overtuiging maakt je boomwortels gezond. En je overtuigingen zijn de basis van je patronen – de keuzes die je maakt in je gedrag. Als je jezelf ‘ok’ vindt kun je een patroon van zelfverzekerdheid hebben, als je jezelf ‘niet ok’ vindt dan zal je waarschijnlijk een patroon van onzekerheid kennen.

Door ervaringen in ons verleden raken onze wortels verstrengeld aan een ongezonde bron. Je overtuigingen worden dan gevoed door dingen die vroeger tegen je werden gezegd en die nu nog nadreunen in je hoofd. Als je als kind niet hoorde dat jij ‘ok’ bent zoals je bent, dan kun je die overtuiging nu nog steeds hebben en zit je met jouw wortels dus nog vast aan je verleden. Je wortels worden weer gezond als je ze lostrekt van je verleden, van emoties, van onvervulde behoeften, van onzekerheid, van ‘de mening van anderen’, etc. Het is dus belangrijk dat jij je los gaat maken van je verleden en van ‘de ander’. Want alleen dan kun jij je patronen gaan veranderen.

De wortels (identiteit) – Wat bepaald jouw identiteit?

Helderheid over wie je bent

Nu je weet wat jij gelooft over jezelf en de wereld en je deze wortels van je overtuigingen los hebt gemaakt (of aan het maken bent) van je verleden is het tijd om te gaan kijken naar de dieper liggende wortels, te beginnen met de wortels van je identiteit. Je hoger liggende wortels liggen nu in jouw Bron van leven en zullen langzaam aan gezonder worden.

Je identiteit zijn dieper liggende wortels. Als je een sterke identiteit hebt dan sta je stevig op je eigen benen in het leven. Je wortels van je identiteit moeten dus stevig en diep geworteld zijn in de aarde. Het is dus tijd om de wortels van je identiteit te gaan ontdekken en kijken of deze goed diep geworteld zijn. En als dat nog niet het geval is dan is het belangrijk dat je ze diep in de aarde gaat zetten.

Als eerste is het belangrijk dat je gaat ontdekken welke energievreters je afhouden van een gezonde identiteit. Daarna ga je ook op zoek naar jouw eigenschappen, talenten en competenties. En natuurlijk is ook je zelfbeeld heel belangrijk. Je zelfbeeld is namelijk een motor voor je manier van reageren in je leven.



Hoe werkt het?

  1. Afhankelijk van of je op een tablet, mobiel of laptop/computer werkt zie je rechts in het scherm of onderaan het scherm alle thema’s en onderwerpen staan die dit traject bevat. 
  2. Klik op het eerste thema (Startpunt) en volg de inhoud ervan. Onder elk thema vallen één of meer onderwerpen die je vervolgens ook kunt doen. – Meestal duurt elk thema 1 week en zijn er 5 onderwerpen. Je kunt dan elke werkdag 1 onderwerp plannen voor jezelf. Soms duurt een thema twee weken of zijn er minder onderwerpen en dan kun je dus ook eens een werkdag overslaan. Je kunt er in ieder geval voor kiezen, als je dat prettig vindt, om de weekenden te gebruiken om je in te lezen in het thema, de video te bekijken en verder te ontspannen en geen ‘opdrachten’ te maken. 
  3. Regelmatig valt er een nieuw thema vrij, tot die tijd kun je wel op dat thema klikken maar krijg je een melding dat je nog geen toegang hebt. Ook als je de video nog niet hebt afgekeken kun je nog niet naar een volgend thema toe gaan. 
  4. Kijk van het thema met bijbehorende onderwerpen de hele video, lees de tekst, maak eventueel de werkbladen en klik steeds onderaan op de knop: ‘markeer als voltooid’. Wacht tot het volgende thema vrij valt en klik op het volgende thema.
  5. Bovenaan vind je het tabblad materialen. Daarachter vind je werkbladen die je voor jezelf kunt invullen. Je kunt de werkbladen bijvoorbeeld voor jezelf uitprinten en invullen. Of kies een werkwijze die voor jou het fijnst is. 
  6. Heb je vragen dan kun je altijd mailen naar [email protected] (de contact gegevens vind je ook verspreid over deze website – bijvoorbeeld onderaan in de footer)

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – doorbreken

Fusie

Je ervaringen bij gebeurtenissen in je leven worden gekoppeld aan gedachten en emoties. Nu je bezig bent met het verwerken van je emoties en deze los te koppelen van die gebeurtenissen is het ook belangrijk dat je je gedachten gaat loskoppelen. Want zolang je gedachten nog ‘gefuseerd’ zijn met de emoties bij gebeurtenissen zullen die gedachten zelfstandig allerlei emoties gaan opwekken. Daardoor kun je bijvoorbeeld al zenuwachtig zijn de dag voordat je een presentatie hebt, maar nog gewoon thuis op de bank zit. Maar ook kan het dus gebeuren dat je je gekwetst, boos en verdrietig voelt bij de gedachte dat je het idee hebt dat de ander jou waarschijnlijk te druk vind en wil dat jij wat rustiger doet.

Ook kun je bang zijn om flauw te gaan vallen in de bus, terwijl dat nog nooit is gebeurt. Je kunt dus met je gedachten ook emoties oproepen bij gebeurtenissen die nog nooit zijn gebeurt.

Je gedachten hebben dus ontzettend veel zegkracht gekregen en kunnen heel veel vervelende emoties oproepen. Dit kan heel erg disfunctioneel zijn en zelfs zorgen voor grote psychische problemen.

Ook op het moment dat jij probeert te zorgen voor jezelf kan het zijn dat er allerlei gedachten in je hoofd komen die je blokkeren en belemmeren.

Gedachten zijn voor ons eigenlijk heel vanzelfsprekend en normaal. Doordat wij een verstand hebben en kunnen redeneren en plannen en oplossen hebben wij de maatschappij opgebouwd zoals hij nu is. Maar we zijn ook in onze gedachten gaan geloven. Alsof we de gedachte ‘zijn’. ‘Ik ben waardeloos’ is een gedachte (een overtuiging) over bepaalde ervaringen, maar we kunnen zo samenvallen met deze gedachte dat we ervaren dat de gedachte realiteit is. We ervaren het niet meer als gedachte, maar als werkelijkheid. We zijn op allerlei manieren dus gefuseerd, samengevallen, met onze gedachten!

Defusie

In dit thema ga je aan de slag met defusie: gedachten die gefuseerd zijn met emoties en gebeurtenissen ga je weer loskoppelen van die emoties en gebeurtenissen.

Je kunt de negatieve lading van gedachten afhalen en de gedachten in een andere context plaatsen waardoor ze niet meer persé die ene emotie oproepen.

Je gaat niet leren om ‘positief te denken’. De ervaring leert namelijk dat dit niet echt werkt. Je kunt wel van een negatieve gedachte een positieve gedachte maken, maar de gekoppelde emotie is al getriggerd! Je gaat dus niet leren om anders te denken, maar je gaat leren om anders naar je denken te kijken!

Binnen dit thema zal je minder werkbladen tegenkomen, omdat je vooral heel veel oefeningen krijgt die je moet ‘doen’. Want alleen door te ervaren kun je anders naar je gedachten gaan kijken.

[ld_video]

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 10:06)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – losmaken

Je losmaken

[ld_video]

Als je grip hebt op je emoties dan is het vervolgens ook belangrijk dat je je gaat losmaken van gebeurtenissen, gedachten en ‘de mening van anderen’. Want wat zitten wij soms vast aan ‘de mening van anderen’ of ‘de zorg van anderen’.

Zo hebben we vaak erkenning nodig van anderen of willen we graag dat de ander ons ruimte geeft om onszelf te uiten. Of we hebben de intimiteit van anderen nodig. Of we trekken ons heel veel aan van wat anderen over ons zeggen, oordelen en vinden.

Al vanaf onze geboorte hebben we allerlei behoeften. Er zijn zo al 56 behoeftenkaartjes in een behoeftenspel en dat is niet nog niet alles. Het is nagenoeg onmogelijk voor jouw ouders om in al jouw behoeften te voorzien. We zijn allemaal immers ook maar mensen. En je ouders hebben vanuit hun verleden en ervaringen ook hun eigen patronen ontwikkelt. Dat betekent dat de één meer in zijn/ haar behoeften is voorzien door zijn/ haar ouders dan de ander. En elke behoefte die niet vervuld is in je jonge jaren wordt een soort bodemloze put. Als je ouders jou niet de erkenning konden geven die je nodig hebt dan kan die behoefte een bodemloze put worden. Je hebt steeds opnieuw erkenning nodig omdat het steeds weer wegzakt.

Ook als je een heftige gebeurtenis meemaakt op latere leeftijd kan de bodem onder zo’n ‘behoefteput’ weggeslagen worden. En dan kan een bepaalde behoefte ook weer zo’n bodemloze put worden waar je steeds weer op zoek bent naar de vervulling van die behoefte.

Je bent dan in feite afhankelijk van ‘de zorg van anderen’ en dat ‘de ander voor jou zorgt om in jouw behoefte te voorzien’.
Je losmaken betekent dat je op je eigen benen komt te staan en niet meer last hebt van de mening van anderen of afhankelijk bent van de zorg van de ander.

En dan worden je (ondertussen gezonde) emoties een signaal worden voor iets waar jij dringend behoefte aan hebt. Je emoties doorvoelen en als een golf ervaren brengt je dan in contact met waar je behoefte aan hebt. Een onvervulde behoefte vraagt aandacht van je en het is dus belangrijk om deze te voelen en daarin voor jezelf te zorgen.

In dit thema ga je daarom aan de slag met het ontdekken van je behoeften, het losmaken van ‘de ander’ en het zorgen voor jezelf.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 6:41)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema

Helderheid
Wortels (overtuigingen) – opruimen

Emoties

Opruimen betekent dat je de wortels van je leven die nog vast zitten aan heftige gebeurtenissen (en jouw huidige leven daardoor nog voeden met negatieve gedachten en onvervulde behoeften) los te maken en in jouw goede bron (zie de eerste rubriek: Bron) te leggen.

En het losmaken van je wortels begint bij het onderzoeken van je emoties en het opruimen van ‘rommel’ uit je verleden die deze emoties hebben veroorzaakt.

[ld_video]

Een emotie wordt getriggerd en beïnvloed door onze ervaringen in het verleden en door de cultuur waarin je opgroeide. Vervolgens wordt er snel gesorteerd en wordt er een actie-systeem in werking gezet waardoor een reeks ’emotionele gedragingen’ ontstaat: Veranderingen in je (a) lichaam, (b) gelaatsexpressie, (c) stem, (d) overige fysieke uitingen. Deze gedragingen geven energie en helpen je om een richting te bepalen¹.

We ervaren allemaal emoties en het is dus ook heel gezond om emoties te voelen! Er zijn 7 basis-emoties die ons iets vertellen en je uitdagen om een bepaalde actie te ondernemen¹.

  1. Schaamte (poortwachter van het schaduwgebied) – brengt een waarschuwing voor afwijzing, het vraagt een keuze: klopt dit?
    Varianten in volgorde van intensiteit: Ongemak – Verlegenheid – Schaamte – Gêne – Vernedering
  2. Verdriet (loslaten wat voorbij is) – brengt een plek van empathie en verwerking, het vraagt om waardig afscheid te nemen van wat voorbij is.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Teleurstelling – Droefheid – Verdriet – Verslagenheid – Verscheurdheid
  3. Angst (pas op: gevaar!) – brengt een waarschuwing om goed na te denken voor je beslist, het vraagt om dit serieus te nemen en te onderzoeken.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Onzekerheid – Bezorgdheid – Angst – Ontreddering – Paniek
  4. Walging (je innerlijke weerstand) – brengt een gezonde afstand van de situatie/ persoon, het vraagt dat je omkeert en weggaat.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Weerstand – Afkeer – Walging – Misselijkheid – Afschuw
  5. Boosheid (bewaken van je grenzen) – brengt energie om je grenzen aan te geven, het vraagt om haar kracht te doorvoelen en ervaren.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Irritatie – Ergernis – Boosheid – Nijd – Woede
  6. Blijdschap (je zit op de goede weg) – brengt energie en ontspanning, het vraagt toestemming en ruimte om écht te vieren.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Tevredenheid – Vrolijkheid – Blijdschap – Geluk – Euforie
  7. Nieuwsgierigheid (zin om te onderzoeken) – brengt beweging naar het onbekende, het vraagt dat je het onbekende leert kennen.
    Varianten in volgorde van intensiteit: Verwondering – Nieuwsgierigheid – Verbazing – Geschoktheid – Verbijstering

Deze emoties zal je gedurende je leven altijd voelen en zullen, naar gelang de situatie dat vraagt/ oplevert, regelmatig bij je opkomen. Dat is gezond en goed! Emoties zetten ons in beweging! Een gezonde emotie ontstaat plotseling, duurt maar heel kort, is duidelijk te onderscheiden van andere emoties, komen al voor bij baby’s en ze activeren je lichaam.

Maar soms zijn emoties die we voelen buiten proportioneel of merken we dat er steeds een zelfde emotie getriggerd wordt die vervolgens allerlei belemmerende patronen aanwakkert – zie de onderwerpen: ‘De bron van je pijn’ en ‘Inzicht in gedrag’. Het zijn emoties die niet kortdurend zijn en die je bij baby’s nog niet ziet. Ze activeren je niet, maar ze verlammen je!

Dan hebben we iets ‘op te ruimen’, zodat we niet meer buitenproportioneel voelen en niet steeds op dezelfde oude emotie worden getriggerd. Deze emoties hoeven we niet te ervaren als we de bron ervan gaan opruimen.

  • Eenzaamheid
  • Machteloosheid
  • Ellendig
  • Geagiteerd
  • Gefrustreerd
  • Moedeloos
  • Verschrikkelijk
  • Rusteloos
  • Paniekerig
  • Wanhopig
  • Miserabel

Enzovoort!

Deze emoties zijn er vaak langduriger en worden vaak getriggerd door persoonlijke ervaringen in ons leven en kunnen we opruimen en hoeven we niet meer te voelen.

Een emotie als ‘angst’ hoeven we eigenlijk niet te hebben, want de Bijbel zegt: Wees niet bevreesd!. Toch kan angst soms een hele nuttige emotie zijn! Als je een leeuw tegenkomt is het goed om angst te voelen en het signaal te krijgen: ‘Pas op: gevaar!’ Het zet je in actie om weg te gaan. In deze situatie is het een gezonde emotie: hij komt plotseling op, duurt kort en zet je in beweging!
Maar veel mensen hebben voortdurend angst en zorgen. En dan is het geen gezonde ‘basis-emotie’. Ze ervaren de emotie langdurig en (bijna) dagelijks. Ze komen er niet persé door in actie maar gaan juist vermijden, onzichtbaar worden of terugtrekken.

Bij dit thema en de bijbehorende onderwerpen ga je aan de slag met het opruimen van de gebeurtenissen in je leven en het verwerken van oude emoties. Je hebt daarvoor nodig wat je hebt genoteerd en gevonden bij het thema: ‘Oorzaak’.

Acties

  • Bekijk de video (duur 11:44)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen bij dit thema.

 

Helderheid
Bron (God)

Helderheid

Helderheid hebben over wie je bent en vooral ook wat je wil en wat jij betekenisvol vindt (wat je verlangt in je leven dus) helpt om te starten met je dromen vorm te geven.

Heb jij je verlangen al helder?
Wat doe jij als je je onzeker voelt over je verlangen?

[ld_video]

Veel mensen zijn ‘bang’ om hun verlangen hardop uit te spreken of op te schrijven, omdat ze bang zijn dat het ‘niet haalbaar’ is. Wishfull thinking. Onmogelijk. Of het is misschien wel mogelijk, maar ze vragen zich af of het wel een goed verlangen is. Mag ik dit wel verlangen voor mezelf? En is het leven niet gewoon zo dat je een hoop kunt verlangen, maar niet alles kunt krijgen in het leven?

Verlangen mag zeker altijd, maar dat wil inderdaad niet zeggen dat je het ook allemaal ‘krijgt’. Je verlangen uitspreken zegt niets over of je daarnaast niet ook met ‘de ander’ bezig kunt zijn. Wel is het zo dat als je je verlangen wel uitspreekt je onbewust meer stapjes zet in de richting van je verlangen, terwijl negatieve ideeën over je toekomst onbewust ervoor zorgen dat je stapjes achteruit zet in je leven. We noemen dat ook wel een selffulfilling prophecy. Wetenschappelijk is dit onderzocht en bewezen. Het was zelfs zo dat als in een onderzoek tegen proefpersonen werd gezegd dat zij een gen hadden waardoor ze minder dik kunnen worden (dat gen bestaat, maar de helft van deze proefpersonen had dit gen stiekem helemaal niet), zij allemaal minder gingen eten en minder aankwamen.

Je verlangen uitspreken betekent dat je hem bestaansrecht geeft. Als je het hardop uitspreekt dan zit het niet meer stiekem in je hoofd en in je hart (wat je voor jezelf makkelijk kunt ontkennen), maar is het ‘echt’ en heeft het dus een bestaan gekregen. Dat hardop uitspreken en opschrijven geeft dus het psychologische effect dat we ons er al een beetje naar gaan gedragen. Zo heeft God dat gemaakt. En daarom waarschuwt de Bijbel al voor onze menselijke verlangens. Het is dus belangrijk dat je bestaansrecht geeft aan het verlangen dat God voor jou heeft. God legt zijn verlangen diep in je hart en je kunt deze toetsen aan de Bijbel.

Het belangrijkste verlangen is het verlangen om in Christus te blijven. Om vanuit Gods woord te leven.

Wat is verlangen?

Verlangen is datgene dat nog ‘ver’ is. Niet onbereikbaar, maar moeilijk te bereiken. Verlangen is iets anders dan ‘willen’. Iets dat je ‘wil’ is iets dat dichtbij is, direct bereikbaar en direct te grijpen. 

Ik wil een kopje thee en kan dat nu, direct, voor mezelf regelen en organiseren. Als je iets ‘wil’ dan ligt dat voor het grijpen en kun je het vragen, regelen, organiseren, verzoeken, etc. Je kunt daar zelf een rol in hebben of mensen in je omgeving doen iets voor jou dat jij graag wil. Willen is daarmee dus iets dat je zou kunnen beschouwen als ‘dichtbij’.

Verlangen is ver weg. Het is niet onmogelijk om het te regelen, organiseren of krijgen, maar het ligt verder buiten je bereik. Ik verlang naar verdieping en dat betekent dat ik bezig blijf met verdiepende en inspirerende boeken lezen, cursussen volgen en regelmatig diepgaande gesprekken voeren. Het is niet iets dat ik nu direct kan vervullen, maar wel iets waar ik nu direct al de eerste stappen in kan gaan zetten.

Het zit ook in het woord verborgen: VER – LANGEN. Je langt naar iets dat ver is.

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 3:44)
  • Maak het werkblad
  • Ga aan de slag met de onderwerpen van dit thema.

 

Helderheid
Bron (God)

De Herberg

Een herberg is een plek van rust, een goede maaltijd en een eenvoudig bed. Het is eenvoudig, maar het is meer dan voldoende om weer bij te komen van de reis en je op te laden voor een nieuwe dag.

Herbergen in jouw leven zijn personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

Je kunt ook zelf een herberg zijn voor anderen. Door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

[ld_video]

Geborgenheid van de herberg

De herberg biedt geborgenheid. Een veilige plek waar je bij kunt komen van de reis. Alle gevaren zijn buiten en blijven op afstand.

Voor mij, Elzemarij, is het een uitdaging geweest om ook mijn eigen herberg te zijn en geborgenheid bij mijzelf te vinden. Ik zocht vroeger graag bevestiging, erkenning en liefde bij anderen. Het liefst bij iedereen. Graag wilde ik dat iedereen mij begreep en erkende en lief vond. Dat bracht ook met zich mee dat ik gekwetst kon worden, teleurgesteld kon raken en pijnlijke momenten kon meemaken.

Nu ik niet meer afhankelijk ben van de erkenning van anderen en mezelf de benodigde erkenning en bevestiging kan geven blijven die moeilijke momenten mij bespaart. Lief zijn voor mezelf, een ware uitdaging!

  • Hoe is dat voor jou?
  • Kun jij lief zijn voor jezelf?

Behaaglijk in je herberg

In de herberg is het behaaglijk. Lekker warm, prettig en fijn. Een fijne omgeving.
Je kunt zelf zo’n herberg zijn voor jezelf en voor anderen. Bijvoorbeeld door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen.

  • Hoe behaaglijk is het in jouw leven eigenlijk?
  • En ben jij een prettige en fijne plek voor anderen om bij jou te zijn?
  •  Wat voor herberg ben jij voor anderen?

Er is wel één kleine ‘maar’ aan een fijne en behaaglijke herberg. Je wil niet meer weg!

De volgende ochtend weer de koude of hete weg op. Weer door de regen heen moeten. Weer die zware rugzak op je rug en weer die schoenen aan waar je voeten, alleen al bij de gedachte eraan, van in de kramp schieten. Weer de kans om te verdwalen, heel lang geen dorp, stad en restaurant tegenkomen en dus honger hebben onderweg en nog zoveel meer ontberingen die je onderweg tegen kunt komen.

Je blijft liever in de behaaglijke herberg.

Kom uit je bed, van de bank en stap je leven in! Kom uit de behaaglijkheid en ga het ongemak van de reis aan.

Wij zitten soms ook heel behaaglijk in ons leven. Ons werk is wel behaaglijk, we hebben inkomen en hoeven ons geen zorgen te maken. Eigenlijk weten we dat we niet op onze plek zitten, dat we in het leven zijn om iets anders te doen. Maar Het is wel makkelijk zo. Veranderen is spannend, moeilijk en onzeker. We blijven liever behaaglijk waar we zijn.

Ons leven kan op verschillende manieren behaaglijk zijn en ons afhouden van verandering, ergens voor gaan en dat gaan doen waarvan we diep van binnen weten dat we daarvoor in de wieg zijn gelegd.

Meestal brengt het volgen van je ‘roeping’ onzekerheden en moeilijkheden met zich mee. Juist dat doorgaan levert ons nieuwe inzichten op en maakt ons gelukkig. Het doorgaan van onze pijn levert ons vaak meer op dan het vermijden ervan. Als je echt af wil vallen dan moet je ook door de pijn van je dagelijkse fitness uur heen. Maar als je het echt wil dan is juist het doorgaan van die, soms zware, momenten van fitness hetgeen wat je gelukkig kan maken. Het behaaglijk op de bank blijven liggen maakt je juist ongelukkig. Je gaat jezelf steeds lelijker vinden en ook zwak dat het je niet lukt om van die bank af te komen.

Vaak hebben we hulp nodig om ons uit de behaaglijke herberg te krijgen. Daarom is de regel voor pelgrims onderweg ook dat je maar maximaal één nacht mag blijven en dat je dus persé door moet de volgende dag (tenzij je echt ziek bent natuurlijk). Niet iedereen heeft het nodig, maar veel van ons vinden het toch moeilijk om het zelf te doen. Zelf de keuze te maken.

In het leven wordt je plotseling ontslagen waardoor er toch ruimte komt om dat andere werk te gaan doen. Of je krijgt diabetes waardoor je toch echt van de bank moet komen en aan de slag moet. Of je neemt een personal trainer die je bij de les houd en je gemotiveerd houd. Daarbij geldt: wat voor de één motiverend is om de behaaglijkheid uit te gaan is dat voor een ander niet. En voor sommige mensen is het ontzettend moeilijk, door bijvoorbeeld ziekte, om de behaaglijkheid uit te komen. Ieder is anders! Maar we hebben vaak wat zachte of stevige druk van buitenaf nodig om uit de behaaglijke herberg naar buiten te stappen en het stormende leven aan te gaan.

Een herberg in je leven vinden

Herbergen in jouw leven zijn ook personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.

  • Welke herbergen heb jij in jouw leven
  • Wat voor herberg in het leven zoek jij?
  • Bij wie kom jij thuis?

Acties voor de komende 2 weken:

  • Bekijk de video (duur 5:15)
  • Maak de werkbladen (tabblad materialen)
  • Ga aan de slag met de onderwerpen: ‘Leven vanuit de Bijbel’ en ‘Dagelijks gebed’.

 

H.A.R.T.s-tocht
De H van je Hart

Thema: De Herberg
23 kilometerbladzijdes

Herbergen

In deze eerste week gaat het over je Hart en over Herbergen. Een herberg is een plek van rust, een goede maaltijd en een eenvoudig bed. Het is eenvoudig, maar het is meer dan voldoende om weer bij te komen van de reis en je op te laden voor een nieuwe dag.

Herbergen in jouw leven zijn personen waar je naar toe kunt om tot rust te komen en je verhaal te doen. Maar het zijn ook de rust momenten op de dag, de momenten waarop jij even bij kunt komen van al je activiteiten. Zo heb ik zelf elke middag mijn middag rust moment. Even uitrusten om de dag weer verder in te kunnen.
Welke herbergen heb jij in jouw leven?

Je kunt ook zelf een herberg zijn voor anderen. Door je gastvrijheid en betrokkenheid op anderen. Wat voor herberg ben jij voor anderen?

Weekoverzicht

Dag 1: Vaarwel – Troost
Dag 2: Troost – Behaaglijk
Dag 3: Behaaglijk – Geboorte
Dag 4: Geboorte – Ontdekking
Dag 5: Ontdekking – Woensdagmiddag
Dag 6: Woensdagmiddag – Benul

Weekopdrachten:

  • Jij als herberg
  • Wat voor herberg zoek jij?
  • Rust vinden